Hoe weet je nou welke kandidaat het meest geschikt is?

By 11 september 2017Geen categorie

Tientallen kandidaten solliciteren, maar hoe weet je nou welke kandidaat het meest geschikt is?

Het is niet makkelijk om de goede kandidaat te vinden voor een vacature. Het probleem ligt vaak in het ongestructureerde en impulsieve selectieproces. Hoewel je aan het CV al veel kunt aflezen, betekent dit niet dat de kandidaat ook het vermogen heeft om de functie goed uit te voeren. Doordat kandidaten zich (meestal) goed voorbereiden, stellen zij zichzelf soms te mooi voor, of zijn ze juist te bescheiden.

Hoe kun je het selectieproces het best aanpakken om de meest geschikte kandidaten te scoren? Voor jullie een aantal tips!

1. Screeningsvragen 

Vraag kandidaten niet alleen om een sollicitatiebrief en CV, maar stel ook meteen een aantal vragen. Geen standaard vragen zoals: “Hoeveel ervaring heb je?” Dat staat immers ook in het CV. Maar juist die vragen waarmee je kunt zien hoe een kandidaat een probleem benadert en welke motivatie zij hebben. De beste kandidaten geven een goede beredenering op hun antwoorden.

2. Trial-dag

Nodig de kandidaat uit voor een trial-dag. Laat hem/haar een halve of hele dag meewerken met het team, in het gebied van de functie. Geef de kandidaat een specifieke taak waarmee hij aan de slag kan gaan en bekijk daarna de resultaten.

Stel dat het een functie voor een managementrol is kun je een opdracht in dat gebied geven, bijvoorbeeld: “Beschrijf de kwaliteiten van elk teamlid en stel het perfecte team samen”.

Het idee is een ervaring te creëren die zo dicht mogelijk bij de realiteit ligt, om te zien of de antwoorden van de kandidaat 100% op doel liggen. Je krijgt hiermee een duidelijk beeld hoe de beste kandidaten omgaan met situaties waarmee ze ook te maken krijgen als ze worden aangenomen.

Pas een trial-dag toe en betaal de kandidaat voor zijn tijd. Zo krijg je veel meer inzicht in de kandidaat en kun je beter beslissingen nemen.

3. Betrek het hele team

Betrek de relevante teamleden in de verschillende sollicitatiefases, vooral degenen die in de toekomst veel te maken krijgen met de nieuwe kandidaat. Observeer hoe de kandidaat elk van de teamleden benadert, en wat iemands status daarbij voor effect heeft. Laat elk teamlid mee evalueren zodat er een duidelijk overzicht ontstaat van de kandidaat en een mogelijke culturele fit.

4. Stel onverwachte vragen

Iedereen kan de vraag oefenen naar ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?‘ Geef kandidaten daarom liever een vraag die hen verrast. Bijvoorbeeld: “Voor welke andere baan zou je in plaats van deze functie kiezen, als die je aangeboden wordt?” Op deze manier kun je veel meer leren van je kandidaten.

Wij hopen dat we jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Kunt u nog wat extra hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!