Hoe wordt er gekeken naar de profielfoto op een cv?

By 21 juni 2018 Geen categorie

Wat zijn de neuroprincipes waarmee je als recruiter de foto van een sollicitant beoordeelt?

Volgens onderzoek besteden recruiters gemiddeld ongeveer zes seconden aan het scannen van een cv. Ze kijken in deze seconden niet alleen naar opleiding, ervaring, interesses of de competities van de sollicitant maar ook de profielfoto is belangrijk. Het onderbuikgevoel van een recruiter trekt vaak allerlei conclusies aan de hand van de profielfoto: de kandidaat is slim, energiek, bescheiden, sociaal etc.

Hoe werkt dat dan met zo’n onderbuikgevoel?
De volgende drie inzichten vanuit de neuromarketing tonen aan hoe foto’s onze hersenen kunnen activeren en hoe je daarmee zowel als recruiter én sollicitant je voordeel kunt doen.

1. Al eeuwenlang schilderen beroemde portretkunstenaars hun vrouwelijke modellen het liefst van de linkerkant. Juist de personen die ‘macht’ uit moeten stralen keren vaak de rechterwang toe.
Onze linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor onze sociale vaardigheden en het rechterdeel bepaalt in hoeverre we risico’s nemen. De linkerkant van ons gezicht toont dus meer emotie dan de rechterhelft.
Zoek je als recruiter een kandidaat die beschikt over een flinke dosis dominantie of besluitvaardigheid? Grote kans dat je voorkeur uitgaat naar een sollicitant die haar rechterwang laat zien.
Ben je sollicitant en vraagt de vacature specifiek om een leidinggevende rol? Laat jezelf dan van je beste (rechter)kant zien.

2. Wat bepaalt of we een foto aansprekend vinden?
Het verschil tussen een nietszeggende foto en een sprekende foto wordt vaak gemaakt door de zogeheten ‘limbale ring’. Deze term is waarschijnlijk nog onbekend bij velen. Gezichten met een prominente cirkel rondom de iris hebben een streepje voor. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat mensen met een zichtbare limbale ring vaak jeugdiger en vitaler overkomen.
Deze randjes kunnen overigens ook door Photoshop worden gecreëerd.

3. Het spreekt natuurlijk voor zich dat foto’s van een stapavondje niet thuishoren op een professioneel profiel. Toch blijkt uit onderzoek dat profielfoto’s van sollicitanten die één alcoholisch drankje op hebben, positiever worden beoordeeld. Aannemelijk is dat iemand met een drankje op net wat meer ontspannen oogt. Denk hierbij aan: blosje op de wangen, losse houding of een open blik.

Dit effect kan overigens ook worden veroorzaakt door iemand te laten poseren die aan iets leuks denkt.

 

Bron van dit artikel