Zo schrijf je de perfecte motivatiebrief!

By 24 oktober 2018 nieuws

Na heel wat speurwerk ben je een vacature tegengekomen die je op het lijf geschreven is.
In de vacaturetekst staat beschreven: ‘stuur je motivatie en cv naar ons op’.
Dat is je volgende stap. Naast het bijwerken van je cv is het nu tijd om een goede motivatiebrief te schrijven die aansluit bij de vacature en de organisatie.

People4Office gaat je hierbij helpen!

Stap 1. 
Voordat je begint met het schrijven is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de organisatie waar je solliciteert. Behalve de organisatie probeer je ook zoveel mogelijk informatie over de functie te achterhalen.
Een zoekmachine zoals Google kan je hierbij helpen. Deze informatie kan je helpen bij het schrijven van een brief maar ook tijdens je sollicitatiegesprek. Je laat namelijk zien dat je oprechte interesse hebt in de organisatie en de functie. Daarnaast toon je je kennis van het vakgebied en de branche.

Stap 2.

Het is van belang dat jouw brief opvalt tussen die van andere sollicitanten. Een goede openingszin kan hierbij helpen.
Probeer iets origineels en creatiefs. Val met de deur in huis en vertel waarom je de brief schrijft.

Bijvoorbeeld: ‘De smaaksensatie van jullie product X verraste me enige tijd geleden en blies me direct omver. Dit effect wil ik graag op dezelfde manier creëren bij jullie potentiële klanten.’
Probeer vooral niet terug te gaan naar cliché openingszinnen als: 
‘Naar aanleiding van uw vacature…’

Stap 3.
Na je openingsalinea ga je antwoord geven op een aantal vragen zoals:

  • Wat is jouw toegevoegde waarde (ten opzichte van andere sollicitanten)?
  • Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
  • Waarom wil je juist voor deze organisatie werken?
  • Hoe dragen jouw kwaliteiten bij aan de werkzaamheden die horen bij de openstaande functie?

Probeer ook hier niet terug te vallen op standaard vereisten zoals jouw opleidingen en werkervaring. Deze informatie staan namelijk al in je cv beschreven.

Stap 4.
Vergeet niet je ervaring te benoemen in de brief. Op die manier bewijs je hetgeen je hierboven zojuist heb toegelicht.
Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie in de zorg? Vertel dan vooral welke ervaring je al hebt opgedaan en verwijs eventueel naar een relevante referentie.

Stap 5. 
Veel sollicitanten sluiten hun motivatiebrief af door aan te sturen op een vervolgafspraak zoals: ‘Graag zou ik mijn motivatie toelichten in een kennismakingsgesprek’.
Deze zin is absoluut niet verkeerd maar je kunt uit de slotalinea nog veel meer halen. Je krijgt hier namelijk de mogelijkheid om de indruk die je hebt gemaakt nog één keer positief te versterken.
Een goede manier om dit te doen is door in te spelen op de behoeften van de werkgever. 
Probeer te achterhalen waar de organisatie expliciet naar op zoek is. Dit kun je doen door nogmaals goed de vacaturetekst te bekijken en uit te zoeken waar de nadruk op ligt. Zoekt de organisatie een persoon die past binnen de bedrijfscultuur? Zoeken ze naar iemand die een bepaalde specialisatie beheerst? Of juist iemand met brede kennis van het vak?

Zodra je een cruciale functievereiste hebt gevonden, kun je het gebruiken om je slotzin te formuleren.

 

Tip! 
Je motivatiebrief kan verschillen per programma. Sla je motivatiebrief altijd op als pdf, en controleer of jouw opmaak netjes blijft staan. Wanneer je hier gebruik van maakt zal het nooit gebeuren dat een recruiter jouw brief slordig ontvangt.

 

People4Office wenst je veel succes met het schrijven van jouw motivatiebrief!